Staldapoteket – ”wrap-diarre”

Som mangeårig hesteejer af mange islandske heste, udfordres man jo ind i mellem af div. skavanker og ubalancer hos hesten. Den islandske hest anses for en stærk, robust, sund og nøjsom race der sjældent er syg, hvilket er helt korrekt. Der er dog et punkt, der for flere heste og ejer kan være noget så irriterende og ubehagelig, nemlig ”wrap-diarre”.

Overgang til vinterfodring

Hver sensommer/efterår, efter en lang dejlig tid på sommergræs, skal hestene stille og roligt overgå til vinterfodring og hos os får de wrap. Wrap er let ensileret/gæret hø pakket i lufttæt plastik – de der store grønne eller hvide pakker man ser på markerne.

Wrap diarré generer

Nogle af vores heste reagerer med diarre når de begynder at få wrap og det gentager sig hvert år. Dyrlægen har selvfølgelig tjekket, at hesten ikke har diarre af sygdomsmæssige årsager, og at den er frisk, glad og holder ”huld” Det er ganske ufarligt, men alligevel til stor gene for både hest og ejer. Sidste efterår var ingen undtagelse. Diarreen startede som vanligt hos især to af hestene. Der blev vasket haler og rumper, udtænkt hvor mange kilo loppefrøskaller der skulle købes, og hvordan vi nu skulle få hestene til at spise det. Omtrent samtidig stiftede jeg bekendtskab med de små effektive plastre og tænkte, at det var da et forsøg værd at prøve på hestene. Jeg søgte lidt erfaring hos plasterkyndige hestefolk og på nettet og gav plastrene et forsøg mod diarre hos de to heste.

Diarreen forsvandt!

Jeg startede med den ene hest, satte plasteret under maven lige bag navlen og lod det sidde et døgn. Plasteret sad forbavsende godt fast, trods pels, vind og vejr. Der var ikke den store ændring det første døgn, men jeg satte fortrøstningsfuldt et nyt på igen. Da jeg kom ud til hesten på 3. dagen var der sket noget – hesten var TØR!!, ingen diarre. Først en gang i februar 2017 var der tendens til diarre igen. Jeg gentog proceduren og efter 2 døgn var hesten tør igen.
Det samme gjorde sig gældende for den anden hest, nøjagtig samme plaster, placering og reaktion.

Glade heste på sommergræs

Sikke nu en masse vasketid, vaskeklude, loppefrøskaller og ikke mindst gener, der er sparet med et lille og meget effektivt plaster.
Nu er alle heste på sommergræs igen og alt er godt. Plasterne, der er helt uden kemi og gift, er nu en fast del af vores staldapotek, både til ”wrap-diarre”, men også til meget andet.

Relaterede blogindlæg
No related posts for this content

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: